Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata) Zararlısı ve Özellikleri
Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele etkin ve bilinçli olarak yapılmalıdır.Trabzon hurmasının kurtlanma nedenlerinden birisi Akdeniz meyve sineği’dir.
Akdeniz meyve sineği nektarin,avakado,nar,muz, elma,erik,şeftali,kayısı,yeni dünya,ayva gibi meyvelere ciddi oranda zarar verir.
Limon hariç tüm turunçgiller içinde tehdit oluşturmaktadır.
Hurma bahçelerinde çiçekten hasada kadar bu zararlı görülebilir. Mücadelede önemli olan meyvenin,sineğin yumurta bırakacak (vuruk) olgunluğa ulaştığı zamandır.
Antalya’da yapılan bir araştırmada,6 kasımda hasat edilen rojo brillante çeşidi hurmada ilk vuruk 16 Eylülde tespit edilmiştir. Daha erken olgunlaşan hachiya fuyu vb çeşitlerde zarar başlangıç tarihi daha erkendir.Yurtdışında bazı uzmanlar sineğin hurmaya zarar verebileceği dönemin başlangıcını ; hasat olgunluğundan 45-50 gün önce olarak belirtmişlerdir.
Meyvelerde erken olgunlaşmaya yol açan fiziksel hasar varsa daha erken de vuruk olabilir.Çevrede sinek için alternatif ürünün olması veya olmaması zarar tarihini etkileyebilir.En fazla zararı ağacın daha sıcak olan sırasıyla Güney, Güneydoğu ve Güneybatı yönlerinde yapar.
Bahçede nemi artıran atık su kanalı, damla sulama sistemindeki arızalar (patlak, kırık borular), bahçe etrafında bulanan baraj, göl ve gölet gibi su birikintileri sineği tarlaya çeker.Yumurtlamanın olması için sıcaklığın 16˚C nin üzerinde olması gerekir.AMS ile nasıl mücadele edileceği sinek yoğunluğuna göre değişebilir.
Hasattan sonra yere düşen meyvelerin toplanıp imha edilmesi gereklidir.Bahçenin ilkbahardan önce işlenmesi gereklidir.
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele
Sinek yoğunluğu az olan yerlerde tuzakla yakalama yöntemi yeterli olabilirken yoğun olan yerlerde ilaçlama yapılmalıdır.En uygunu bulunduğunuz bölgede bu konuda bilgi sahibi olan z.müh. veya yetkili kurumlardan bilgi almanızdır.Bazı yıllar çok az sinek zararı olan bölgelerde ilerleyen yıllarda çok daha fazla zararı olabilir.
Ayrıca daha önce sinek zararının az olduğu bölgelerde bazı yıllar çok yoğun zarar olabilmektedir.Trabzon hurmasının kurtlanma sebebi ile AMS meyvelerde erken olgunlaşma, kurtlanma ve dökülme gibi büyük zararlara yol açar.