Zararlılar ve Hastalıklar

Meyve Güvesi İle Mücadele

İçindekiler

TRABZON HURMASI MEYVE GÜVESİ ZARARLISI VE MÜCADELESİ

Trabzon Hurması Meyve güvesi (Stathmopoda masinissa) Trabzon hurmasının kurtlanmasına ve dökülmesine yol açar.

Hasar: Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında meyve dökülmesine sebep olur. Etkilediği meyvenin rengi önce koyulaşır daha sonra meyve düşer. Ağaç üzerinde kalan meyve taç yaprağında küçük bir delik varsa ve böcek pisliği görülüyorsa bu türün zararıdır.

Oluşum: Yetişkinler Mayıs ortasından Haziran ortasına ve Temmuz ortasından Ağustos ortasına kadar yılda iki kez görülürler. Yetişkinler gündüz yaprakların arkasında dinlenir ve geceleri yumurtlarlar.


Yumurtalarını taze sürgünlerin ucuna yakın bir yere bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar sürgünle beslenip bir süre sonra üst taraftan meyvenin içine girer. Larva Temmuz ayı başında koza oluşturur. Temmuz ortasında kozadan çıkan güveler benzer şekilde bir döngüyle yaşar. 2. nesil larvalar Eylül ortasından itibaren ağaç kabuğundaki çatlaklarda koza örerek kışı geçirir.

Yetişkinler 6 ila 7 mm uzunluğundadır. Güveler siyahımsı kahverengi ve uzundur. Ön tarafında sarı renkli antenlere sahiptir. Arka ayaklarda yoğun siyah tüylerle karakterizedir. Larva koyu kahverengidir ve olgunlaştığında yaklaşık 1 cm uzunluğunda olur.

meyve-güvesi

Meyve Güvesi İle Mücadele

Mücadelesi: Kışı gövde çatlaklarında geçirdiğinden bu mevsimde gövdeyi hidrolik su pompası ile kazımak, mücadelede etkili olur.

Bahçe ve meyveler sık sık kontrol edilip zararlının varlığı tespit edilmelidir. Kimyasal mücadele; Larvalar tomurcukları yemeye başlayınca İlk ilaçlama yapılır.

Meyve içine giren larva ile mücadele zordur.

Bu bilgiler üreticilere fikir vermesi için kaynaklardan derlenmiştir. Zararlının tanım ve mücadelesinde uzmanlara danışılmalıdır. Zararlının Ege ve Akdeniz bölgesinde görüldüğü bildirilmiştir.

Trabzon Hurması Zararlıları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu