
İki binden fazla çeşiti olan Trabzon Hurmasının uluslararası kabul gören sınıflandırmasında tüm çeşitler dört ana gruba ayrılır. Sınıflandırmada meyvenin hasatta burukluğu ve meyve et rengi dikkate alınır.
İçindekiler
1.Et Rengi Sabit ve Buruk Olmayan Çesit Grubu (PCNA)
Bu grupta yer alan çeşitlerin meyveleri hasat zamanında çekirdekli olsunlar ya da olmasınlar buruk değildir. Meyve et rengi açık renklidir ve nadiren çok küçük kahverengi noktacıklar görülebilir.
Meyveler hasat zamanı tüketilebilir.
PCNA Sınıfı Trabzon Hurması Çeşitleri
- Fuyu Trabzon Hurması
- Hana Fuyu Trabzon Hurması
- Maxim Trabzon Hurması
- Jiro Trabzon Hurması
2. Et Rengi Kararlı ve Buruk Çeşit Grubu (PCA)
Bu grupta yer alan çeşitlerin çekirdekli veya çekirdeksiz meyveleri hasat sırasında daima buruktur ve et renkleri açıktır. Dolayısıyla, meyveleri ancak buruklukları giderildikten sonra tüketilebilmektedir. Tanen miktarları diğer çeşitlere göre oldukça fazladır.
PCA Sınıfı Trabzon Hurması Çeşitleri
- Hachiya Trabzon Hurması
- Persimmon Seedless Trabzon Hurması
- Seedless Mardon Trabzon Hurması
- Costata Trabzon Hurması
- Türkay Trabzon Hurması
3. Et Rengi Değişken ve Buruk Olmayan Çesit Grubu (PVNA)
Bu grupta yer alan çeşitlerin meyveleri eğer döllenme gerçekleşmiş ise çekirdekli ve kahverengi etlidir. Tohum oluşumuna bağlı olarak burukluk oranı değişmektedir. Ancak, çoğu durumda tohum sayısının az olması durumunda dahi meyveler hasat zamanında tüketilebilmektedir. Bu çeşitlere halka arasında çikolatalı hurma denilmektedir.
Bu grupta yer alan çeşitlerin meyveleri eğer partenokarpik yani çekirdeksiz olarak oluşmuş ise hasat sırasında buruk yapı sergilerler, buruklukları giderildikten sonra tüketilirler.
4. Et Rengi Değişken ve Buruk Çesit Grubu (PVA):
Bu grupta yer alan çesitler döllenme olsun ya da olmasın hasat sırasında daima buruk yapı sergilerler. Çekirdekli meyvelerin sadece kenar bölgelerinde burukluk bulunmaz ve bu alanlarda kahverengileşme görülür. Çekirdek sayısı ile hasat sırasındaki burukluk arasında bir ilişki bulunmaz, 8 çekirdekli meyveler dahi buruk olabilir.
- Rojo Brillante Trabzon Hurması
- Sharon (Triump) Trabzon Hurması
- Yerli Hachiya Trabzon Hurması