Kurşuni (gri) küf hastalığı ilkbaharda meydana gelen yoğunluğa bağlı olarak meyve tutumunu etkileyen bir hastalıktır.
Etken: Botrytis cinerea (Mantar)
Tanım: Genç yapraklarda ve genç meyvelerde Nisan sonu, Mayıs ve Haziran ayının başlarında meydana gelir. Esas olarak yapraklarda oluşur, meyve ve dallar daha az etkilenir. Hasar küçük olduğu zaman ayrıca mücadeleye gerek yoktur. Mevsim şartlarına bağlı olarak yoğunluğunda büyük farklılıklar olabilir.
Hasar: Yaprakların uç ve kenarlarından başlayan kuruma en açık belirtisidir. Mayıs-Haziran aylarında genç yaprakların uçları veya kenarları kurur ve açık yeşile daha sonra açık kahverengiye döner. Lezyonun çevresinde dalgalı bir şekil vardır ve lezyonun boyutu yaklaşık 2-3 cm’dir, bundan sonra yapraklar dökülür ve lezyon üzerinde grimsi bir küf oluşur. Trabzon hurması çiçeği düştüğünde gri küf oluşabilir, bu da çiçeğin dökülmesini zorlaştırır.
Oluşum: Bulaşma kaynağı, hastalıklı yapraklarda ve çevredeki çürümüş otlarda bulunur. En sık olarak Mayıs ve Haziran ayları arasında havaların serin yağmurlu olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Özellikle genç yapraklar kuvvetli rüzgarlardan zarar gördüğünde daha sık oluşur. Taban suyu yüksek ve yetersiz havalandırılmış bahçelerde gelişme olasılığı daha yüksektir. Azotlu gübrelerin aşırı uygulanması nedeniyle aşırı büyümenin olduğu bahçelerde hastalık gelişimi hızlanır.
Kontrol: Havalandırma, doğrudan güneş ışığı ve iyi drenaj sağlayın. Hastalıklı yaprakları mümkün olan en kısa sürede çıkarın ve hastalık belirtileri ortaya çıkınca ilaçlama yapın. Yaprak lekesi hastalıklarının tedavisinde kullanılan mantar ilaçları kullanılabilir.
Bu bilgiler üreticilere fikir vermesi için kaynaklardan derlenmiştir. Hastalığın tanım ve tedavisinde uzmanlara danışılmalıdır.