Zararlılar ve Hastalıklar

Turunçgil Beyaz Sineği ile Mücadele

Turuncgil Beyaz Sineği Zararlısı

Turunçgil beyaz sineği (Dialeurodes citri) ülkemizde görülmektedir. Son yıllarda, hurma ağaçlarında üç tür beyaz sinek tespit edilmiştir. Turunçgil beyaz sineği çeşitleri Aleurothrixus floccosus Mask ve Paraleyrodes minei Iaccarino.

Öz suyu emdikleri yapraklarda ısırmalar yaparak bitkinin genel olarak zayıflamasına, hatta meyvenin kalite kaybına neden olurlar. Yaprak yüzeyini kaplayan bitkinin fotosentez kapasitesini düşüren koyu renkli sıvı salgılarlar. Tüm yaşam döngüsünü yaprakların altında geçirirler. Zararlı ile yoğun bulaşık ağaçların kış soğuklarına dayanıklılığı azalmakta yaprak dökümü artmaktadır. Sonuç olarak ağaçlarda yeni sürgün vermede gecikmeler, erken yaprak dökümü ile dallarda kurumalar olmakta, meyvelerin tat ve kalitesi ile pazar değerleri düşmektedir.

turucgil-beyaz-sineği

Turunçgil Beyaz Sineği ile Kültürel Mücadele Yöntemi

  • Aşırı gelişen sürgünleri ortadan kaldırın (bu zararlı için odak noktasıdır).
  • Havalandırma budama işlemi yapın.
  • Fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçının. Aşırı gücü önlemek için dengeli bir şekilde gübreleyin.
  • Ara tarım yapılmamalıdır.
turucgil-beyaz-sineği

Turunçgil Beyaz Sineği ile Kimyasal Mücadele

Biyolojik mücadele uygulaması yapılmıyorsa, yapılan sayımlarda yaprak başına en az 3 adet canlı beyazsinek bireyi (yumurta, nimf) bulunan bahçelerde ilaçlı mücadele yapılır. Doğada haziran ayının ilk yarısında birinci ilaçlama yapılır.

İlaçlama ikinci döle karşı ağustos ayı ikinci yarısından itibaren yapılır. Ayrıca hasat sonrası ile şubat ayı arasında yazlık yağlar ile kış ilaçlaması yapılabilir. İlaçlama tekniğine uygun şekilde yapıldığı takdirde tek uygulama yeterlidir.

İlaçlamada özellikle yeni sürmüş genç yapraklar olmak üzere yaprakların alt yüzlerinin iyice ıslanmasına özen gösterilmelidir.

turucgil-beyaz-sineği

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu