Zararlılar ve Hastalıklar

Antraknoz Hastalığı ve Mücadele

Antraknoz Hastalığı Hastalığı ve Özellikleri

Antraknoz hastalığının  (Colletotrichumspp.-Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür. Yapraklarda, yaprak saplarında yaprak dökülmesine yol açabilen siyah noktalardan iğ şeklindeki lezyonlar oluşur. Meyvelerde küçük bir siyah nokta olarak başlayan hastalık zamanla büyür ve hafif bir çöküntü oluşur.

antraknoz-mantar

Hastalığın Oluşumu

Mantar genelde bir önceki yılın hastalıklı dallarında kışlar. Sporlar, ortalama sıcaklık 15 °C veya daha yüksek olduğunda çoğalır ve yağmur damlalarıyla yayılır. Özellikle 20 ila 27 ° C’de büyük miktarlarda oluşur. İlk enfeksiyon taze sürgünlerde görülür. Meyvelerde Haziran ayı itibariyle görülmeye başlar ve yağmurlara bağlı olarak hasat dönemine kadar bulaşmaya devam eder.

antraknoz

Antraknoz Hastalığı İle Mücadele

Kış budamasında hastalıktan etkilenen dalları çıkarın. Büyüme mevsimi boyunca hastalıklı dallar ve hastalıklı meyveler çıkarılır.Yağışlı mevsimde veya Mayıs ayı -Meyvelerin renklendiği dönem arasında ilaçlama yapılabilir.

Not: Bu bilgiler kaynaklardan üreticilere fikir vermesi için derlenmiştir. Hastalığın teşhis ve tedavisinde uzmanlara danışılmalıdır.

 

antraknoz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu