Genel

Trabzon Hurması Neden Meyve Döker Sebepleri ve Çözümler

Trabzon hurması neden meyve döker, sebepleri ve çözümler; Trabzon hurması üretiminde karşılaşılan en önemli sorun meyve dökülmesidir. Bu sorun çiçeklerin oluşmasından hasada kadar çeşitli sebeplerden dolayı safhalar halinde devam eder. Hurma ağaçları kendini seyrekleyen meyvelerden olduğu için dökülme doğal bir sonuçtur. Çiçeklerin hepsinin meyve olma ihtimali yoktur.

Meyve dökülmesi tozlanma ve döllenme yetersizliğibesin elementi eksikliğihastalık ve zararlılardan kaynaklanmaktadır.

Beslenme yetersizliği ve beslenmeyi etkileyen faktörler bunlar arasındaki en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur ?

Trabzon Hurmasında Meyve Döküm sebepleri ve çözümleri
Trabzon Hurmasında Meyve Döküm sebepleri ve çözümleri

Meyve Dökülmesinin Sebepleri:

1- Genetik Faktörler: Bazı hurma çeşitlerinde meyve tutumu daha az olabilmektedir. Ayrıca iklim adaptasyonu ve tozlayıcı isteği çeşite göre farklı olabileceği için meyve tutumu farklılık gösterebilir.

2- Beslenme: Topraktaki mineral ve organik madde eksiklikleri meyve tutumunu azaltır. Ayrıca beslenmeyi olumsuz etkileyen zararlı böcekler veya PH dengesizliği de benzer sonuçlar meydana getirir. Aşırı düzeyde potasyum ve mangan noksanlığı da meyve dökülmesinin temel sebeplerindendir.

3- Aşırı meyve tutumu: Hiçbir hurma ağacı çiçeklerinin tamamını meyve yapamaz. Ağaç besleyemeyeceği meyveyi peyderpey dökecektir.

4- Aşırı azotlu gübreleme: Azotlu gübreler ağaçları sürgün oluşturmaya sevk edeceğinden meyve dökülmesine sebep olabilir. Bu yüzden aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır.

5-Tozlaşma yetersizliği: Tozlayıcı ihtiyacı her çeşitte aynı değildir. Bazı çeşitler tozlaşma olmadan hiç meyve vermez veya çok az meyve verir. Bazı çeşitler ise tozlayıcı olmasa da bolca meyve verebilir. Tozlayıcı (erkek çiçek üreten) ağacımız yoksa çekirdeksiz bolca meyve veren çeşitler tercih edilmelidir.

6- Hastalık ve Zararlılar: Unlu bit, yaprak piresi ve kabuklu bit gibi emgi yapan zararlılar Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında meyve dökülmesine yol açar. Akdeniz meyve sineği Eylül ayı itibariyle meyvelerin erken olgunlaşıp dökülmesine yol açar. Mantar hastalıkları yoğunsa yine meyve dökülmesine yol açmaktadır.

7- İklim: Aşırı sıcak ve soğuk rüzgarlar, çiçeklenme döneminde serin ve nemli hava koşulları, Mayıs, Haziran aylarında gece sıcaklıklarının düşük olması meyve dökülmesine sebep olabilir. Bölgenizde verimli olan çeşitleri tercih etmek daha uygun olur.

8- Aşırı veya Yetersiz Sulama: Hurma anaçları aşırı toprak nemini sevmediği için gereksiz sulama yapılmamalıdır. Eğer kış ve ilkbahar yağışları yeterliyse çiçeklenme döneminde ve meyve oluşumunun ilk dönemleri (birinci meyve dökümünün sonuna kadar) sulama yapılmamalıdır.

Hurma Ağaçlarında Meyve Dökülmesini Azaltmak İçin Bazı Çözüm Önerileri:
1- Genç fidanlarda meyve dökülmesi son derece normaldir. Hurma ağaçları 4-5 yaşında verime yatar. Bu zamana kadar ağaçların kök ve gözde yapısının gelişmesine önem verilmelidir.
2- Hurma ağaçlarının verimli olması için toprağınızda organik madde oranı en az % 2 olmalıdır. Toprağınızda organik maddeyi artırıcı önlemler alın.
3- Erken İlkbaharda (Şubat, Mart) azot, fosfor, potasyum ve iz element içeren dengeli gübre kullanabilirsiniz. 15.15.15+me.

4- Ağacınız verim yaşına gelmişse meyve tutumunu artıran kalsiyum da içeren yaprak gübreleri kullanabilirsiniz.
5- Aşırı veya yetersiz sulama yapmayın. Çiçeklenme ve meyve tutumunun başlangıç döneminde (Mayıs-Haziran) ihtiyaç yoksa sulama yapmayın.
6- Sulama düzenli aralıklarla ve peyderpey artırarak yapılmalıdır.
7- Günün en sıcak saatinde soğuk suyla sulama yapmayın. Serin saatlerde dinlenmiş suyla sulama yapılmalıdır.
8- Ağacın taç izdüşümünde yabancı ot gelişmesine izin vermeyin.

9- Ağacınız günde en az 8 saat güneş alan bir yerde olmalıdır. Ağaç üzerine gelen gölgeleri ortadan kaldırın.
10- Işık ve hava ağacın her tarafına ulaşacak şekilde budama yapılmalıdır.
11- Taban suyu yüksek olan yerde meyve tutumu az olur.
12- Sezon içinde kılcal köklere zarar verecek şekilde toprak işleme yapmayın.

13- Aşırı meyve tutumu da dökülme nedenidir.
14- Ağacınızda empoasca (yaprak piresi) ve unlu bit gibi zararlılar olmadığından emin olun.
15- İlkbaharda yapraklarda sararma, kuruma, kıvrılma gibi hastalık belirtileri görürseniz mantar ilacı uygulaması yapın.
16- Hasatta tatlı ve çikolatalı çeşitler için 1:8 oranında tozlayıcı çeşit dikilmelidir.

17- Bölgenizde verimli olan çeşitlerden aşı yaparak çeşit değişimi yapabilirsiniz.

18- Toprak ve yaprak analizi yaptırarak profesyonel yardım almak gerekebilir.

Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olabilirsiniz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu