
Trabzon Hurmasında meyve döküm sebepleri ve çözümleri Trabzon hurması yetişticiliğinin bir diğer hassas konusudur. Bu dökümler tozlanma ve döllenme yetersizliği, besin elementi eksikliği ile hastalık ve zararlılardan kaynaklanmakta olup, döllenme yetersizliği bunlar arasındaki en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.Trabzon hurmasındaki meyve dökümleri 3 ayrı zamanda gerçekleşmektedir.
Trabzon Hurmasında Meyve döküm zamanları
- ilk döküm, anthesis (çiçeğin tam olarak açtığı dönem) sonrasındaki ilk 20-30 günde maksimum sürgün büyümesi döneminde;
- ikinci döküm, kök büyümesi döneminde
- üçüncü döküm ise yetersiz tozlanma nedeniyle olmaktadır.

Meyve döküm sebepleri ve çözümleri
Trabzon Hurmasında Meyve döküm sebepleri ve çözümü hem genetik hem de çevresel faktörlerdendir. Genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiği, döllenme sonucu tohumlu meyve oluşturan çeşitlerin, meyve dökümüne karşı partenokarpiye eğilimi yüksek olan çeşitlerden daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak meyve dökümlerinin uygun tozlayıcı kullanımı ile azaltıldığı belirlenmiştir.
Bu durumda, Trabzon hurmalarında bahçe kurarken yeterli miktarda uygun tozlayıcılar ile karışık dikim yapılması ve bahçe içerisinde arı kovanı bulundurulması meyve tutumunun artırılması açısından önem taşımaktadır.
Grafiklerde 07TH14 ve 31TH01 nolu Trabzon hurması çeşitlerinin İzolasyon (tozlaşmaya kapalı), ST (serbest Tozlaşma), XB (Bruniquel) ve XGG (Ghora Gali) çeşitleriyle yapay tozlaşma şartlarında; Mayıs, Haziran,Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında meyve tutma yüzdeleri gösterilmiştir.