Bu yazımızda Trabzon hurması ne zaman toplanır, cennet hurması ne zaman toplanır, hurma ne zaman toplanır sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Trabzon Hurması hasat zamanı
Hurmaların hasat zamanı çeşite ve iklime göre değişebilmektedir. Ortalama olarak Ekim ayının ortasından itibaren başlar Kasım sonuna kadar devam eder.
Hurma meyvesi sırasıyla büyüme, olma ve olgunlaşma safhalarından geçer.
Büyüme safhası meyvenin ağırlık ve hacim olarak geliştiği dönemdir.
Olma safhası meyvenin tüketim için lezzetli olmasını sağlayan duyusal özellikleri kazandığı süreçtir. Meyvenin kalitesini ve hasat sonrası ömrünü belirleyen bir dizi değişiklik bu dönemde meydana gelir. Bu safha büyük oranda ağaç üzerinde tamamlanabilir.
Bu safhayı tamamlamadan meyveler toplanmamalıdır.
Olgunlaşma safhası, meyve dokularının bozulup, hücre yapılarının ölmeye başladığı dönemdir.
Hasat Zamanı: Meyve kabuğunda yeşil rengin tamamen kaybolması, yoğun sarı renge erişmesi ve çeşite özgü rengi almaya başlaması meyvenin hasat olgunluğuna geldiğini gösterir.
Ayrıca kuru madde oranı ölçülerek te olgunluk anlaşılabilir. Akdeniz ikliminde rojo brillante %17, fuyu %18, yerli hachiya %19 kuru madde oranına ulaşmış ise toplama olgunluğuna gelmiş demektir. Kuzeye gidildikçe bu oranlar azalmaktadır.
Erken toplanan meyveler lezzet ve kalite bakımından eksik kalır. Muhafaza süresi ve raf ömrü azalır. Depolama sonrası kabukta buruşukluk oluşur. Pazarda albenili kırmızı renk oluşmaz.
Toplama esnasında meyvelerin zedelenmemesine özen gösterilmeli ve bahçede pazar için uygun kasalara konulmalı, ara raflamadan kaçınılmalıdır. Mümkünse hasat iki seferde yapılmalıdır.
Toplanmayan meyveler herhangi bir zararlı yoksa ilk donma olana kadar dalında bekleyebilir. Sonbaharın soğuk ayazlarını gören meyveler daha lezzetli olur.
Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olunuz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.