Zararlılar ve Hastalıklar

Yaprak Lekesi Hastalığı ile Mücadele

İçindekiler

Yaprak Lekesi Hastalığı ve Tedavisi

Yaprak lekesi hastalığı Trabzon hurmasında görülen en zararlı hastalıktır. Hastalığı tespit etmek kolay olsa da önemli olan hastalığın bulaşma döneminde gerekli müdahaleleri yapmaktır. Çünkü belirtiler görüldükten sonra ilaçlamanın pek faydası olmaz.

Hastalığın türü tespit edilirken ilk önce lekelerin görülmeye başlandığı zaman ve lekelerin şekli dikkate alınmalıdır.

Trabzon hurmasında da görülen bu hastalık mantar etkenli ve dört çeşittir.

  • Dairesel yaprak lekesi
  • Köşeli yaprak lekesi
  • Yaprak yanıklığı
  • Kara leke
Yaprak Lekesi Hastalığı ile Mücadele
Dairesel Yaprak Lekesi

1. Dairesel Yaprak Lekesi (Mycosphaerella nawae)

Yapraklarda filigran benzeri bir hale ile çevrili merkezi kahverengi ve çevresi siyah olan lekeler gelişir ve yapraklar erken dökülür. Yapraklar dökülmeden hemen önce kırmızıya veya sarıya döner. Ancak lekelerin etrafındaki alan yeşil kalır. Hastalık yoğunsa yapraklar şiddetli dökülür ve meyveler olgunlaşmadan yumuşar ve düşer.

Ana enfeksiyon dönemi 2 ila 4 aylık bir kuluçka dönemi ile Mayıs’tan Temmuz’a kadardır. Hastalık belirtileri Eylül civarında görülür.

Hastalık yapraklarda kışlar. Mantar sporları hastalıklı yapraklarda 5-6 ay boyunca hayatta kalır. Gelecek yıl için bulaşma kaynağı olur. Hastalıklı yaprak çöpünün uzaklaştırılması ve Mayıs-Temmuz ayları arasında ilaçlama yapılması tavsiye edilir.

Hastalık başladıktan ilaçlama yapılsa bile etkisi olmaz.

Dairesel yaprak lekesi

2. Köşeli Yaprak Lekesi (Cercospora kaki)

Poligonal damarların içi kahverengiye dönerek çevresinde siyah lezyonlara neden olur. Yapraklar sık ​​meydana geldiklerinde düşer, ancak zarar, dairesel yaprak lekesi hastalığından daha azdır. Yapraklar Mayıs ayından Haziran ayına kadar enfekte olur ve yaklaşık bir aylık bir kuluçka döneminden sonra Temmuz civarında hastalık ortaya çıkar.

Hastalıklı yaprak çöpünün uzaklaştırılması ve mayıs ayından temmuz ayına kadar ilaçlama tavsiye edilir.

köşeli-yaprak-lekesi-trabzon-hurması-2
Köşeli yaprak lekesi

3. Yaprak Yanıklığı (Pestalotiopsis diospyri)

Yapraklardaki semptomlar iri, grimsi kahverengi yuvarlak lekelerdir. Genellikle yalnızdırlar, ancak bazen etkilenen yaprakta iki ile üç nokta oluşur.

Ağır vakalarda, yaprağın üçte birinden fazlasında lezyonlar gelişerek yaprak dökülmesine, meyvelerin erken olgunlaşması ve dökülmesine neden olur.

Yaprak yanıklığı

4. Kara Leke (Fusicladium levieri)

Yapraklarda, meyvelerde ve sürgünlerde parlak siyah lezyonlar görülür. Yaprağın kenarı ve lekelerin etrafı sarımsı yeşil renge döner.

Mayıs-Haziran aylarında görülmeye başlar. Sürgünlerde ve ayrıca meyve lezyonlarında hif ve spor olarak kışı geçirir. Bazı çeşitler bu hastalığa daha hassastır.

Trabzon hurması yaprak lekesi (Kara leke)

Kara leke hastalığı ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. 2016 yılında Hatay ilinde harbiye çeşidinde görüldüğü tespit edilmiştir.

Budamayla hastalıklı dallar çıkarılır ve imha edilir.

Kimyasal mücadele, filizlenmeden hemen önceki uyku döneminde ve Mayıs ayı civarında yapılır (kireç kükürt karışımı kullanılabilir).

Kara leke (sürgünde)

Yaprak Lekesi Hastalığı Mücadelesi

Bu hastalık ile mücadele de en önemli konu hastalık görülen bahçelerde dökülen yapraklar ve budama artıklarıdır. Yapraklar ve budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalı veya imha edilmelidir.

Yapraklar imha edilmiyorsa kışın yaprakların çürümesi için toprak işleme yapılmalıdır.

Toprak işleme yapılmazsa 50 mm kalınlığında saman malçlaması yapılabilir. 50 cm yüksekliğe kadar olan dallar kesilmelidir. Ağaçlar budamayla daha fazla açılmalıdır.

Bahçeler geniş aralıklı kurulmalıdır.

Salma sulama yerine damla sulama yapılmalıdır.

Bu bilgiler kaynaklardan derlenmiştir. Hastalığın teşhis ve tedavisinde uzmanlara danışılmalıdır.

Diğer hastalık ve zararlıları görmek için Tıklayınız.

Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olunuz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.

Related Articles

Back to top button