ÇeşitlerGenel

Çikolatalı Trabzon Hurması (İçi Siyah) Nasıl Olur?

Çikolatalı hurma, meyvenin iç renginden dolayı yapılan bir benzetmedir.

Trabzon hurması çeşitleri dört ana gruba ayrılır. Bunlardan PVNA grubunda yer alan hurmalara ülkemizde çikolatalı hurma denilmektedir.

Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. İki çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.

Bu çeşitlere içi koyu renkli ve çok tatlı olmalarından dolayı çikolatalı hurma denilmektedir.

çikolatalı trabzon hurması

Ülkemizde fidanı bulunabilen vaniglia ve coffecake çeşitleri erkek çiçek üretebildiklerinden dolayı kendilerini tozlayabilir. Bunlar tek başına bile dikilseler çikolatalı meyve oluşturabilir. Meyvelerinin biraz daha küçük olması (150-250 gr) bunların tek dezavantajlı yönüdür.

Harbiye, moralı, kaki tipo ve yeşilırmak çeşitlerinin çikolatalı meyve oluşturabilmesi için yakınında erkek çiçek oluşturabilen Trabzon hurması bulunmalı ve arı faaliyeti olmalıdır. Bu çeşitlerin meyveleri daha büyüktür.

Rojo brillante ve yerli hachiya çeşitlerinin çekirdekli meyvelerinde renk değişimi olsa bile buruklukları tamamen gitmediği için çikolatalı hurma değillerdir. PVA grubu.

Fuyu (PCNA) ve hachiya (PCA) çeşitlerinde çekirdek oluşumu meyvenin et rengini değiştirmez.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Open chat