BakımGenel

Hurma Yetiştiriciliğinin İlk Yıllarında Kültürel İşlemler


İçindekiler

Trabzon Hurmasında Gübreleme ve Toprak İşleme

Hurma ağaçları 4-5 yaşında verime yatmaktadır. Bu yaşa kadar olan dönemde fidanların kök ve gövde sistemi geliştirilmeye çalışılmalı. Meyve almak öncelik olmamalıdır.

Yeni dikilen fidanların dibindeki toprak iyice sıkıştırılıp köklerin hava alması engellenmeli ve kök bölgesinde boşluk oluşmamalıdır. Daha sonra yapılacak işlemlerde fidanın köklerinin sarsılamamasına dikkat edilmelidir. Kaymak tabakası oluşması engellenmeli ve fidanın 1 metre yakınında yabancı otların yetişmesine izin verilmemelidir. Fidanlar dikim çubuğu ile sabitlenmelidir.

Gübreleme: İlk yıllar kök gelişmini desteklemek için peyderpey hümik asit verilebilir ( fidan başı 50-100 ml). Dikimde kimyasal gübre verilmediyse sezon içerisinde verilebilir. 1 yaşındaki fidanın yıllık ihtiyacı, damla sulamada: 30-40g N, 15-20g P2O5 ve 25-30g K2O. Salma sulamada: 40-50g N, 20-25g P2O5 ve 30-35g K2O. Fidanın yaşına göre gübre ihtiyacı katlanarak artar.

Yeni dikilen fidanlara kimyasal gübre verilecekse önce bazı fidanlar üzerinde deneme yaparak fidana zarar vermediğinden emin olunmalıdır.

Trabzon Hurması Fidanlarında Budama

Yeni dikilen fidanların tepesi 60-70 cm den (r.brillante 40-50 cm) gelişmiş bir göz üzerinden vurulur. İlk yıl yaz budaması yapılmaz. 2. ve 3. yıl yaz ve kış şekil budaması yapılır.

Trabzon-hurması-budama

Bahçe içine veya duvar kenarına dikilen fidanların tepesi güneş alabileceği seviyeden kesilmelidir. Karasal iklim bölgelerinde soğuk zararına önlem olarak yüksek taçlandırma yapılabilir.

Rojo brillante gibi dik büyüyen çeşitler güneşlenmeye bağlı olarak 3-5 dallı goble sistemde şekillendirilir.

Hachiya ve fuyu gibi yarı dik ve yayvan büyüyen çeşitler meyvelerde güneş yanığı olmaması için Akdeniz sahil bölgesinde modifiye lider, daha serin kuzey bölgelerde goble sistemde şekillendirilir.

Trabzon Hurmasında Sulama

  • Anaç olarak kullanılan kara hurma kuraklığa dayanıklı olduğa kadar taban suyuna ve su tutan topraklara hassastır. Bu nedenle sulama dengeli yapılmalı, aşırı ve yetersiz sulamadan kaçınılmalıdır.
  • Sulama çanağı 1 metre çapında ve fidanın dibinde göllenme oluşmasını engelleyecek şekilde olmalıdır. Aşırı sulama da fidanları kurutabilir.
sulama-çanağı-Trabzon-Hurması-fidanı

Trabzon Hurmasında Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

Yapraklarda meydana gelebilecek kıvrılma, lekelenme ve erken dökülme gibi sorunlar mantar hastalığı veya zararlı belirtileri olabileceğinden mücadele konusunda yetkili kuruluşlardan yardım alabilirsiniz. Trabzon hurması fidanı bakımı üretim sürecinin en önemli noktasıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu