Zararlılar ve Hastalıklar

Yaprak Piresi – Empoasca ile Mücadele

Hurma ağaçlarının özsuyunu emerek verim kayıplarına yol açan bir zararlıdır.

Hasar: Haziran ayı civarında yaprakların uçları ve kenarları kurur ve içe doğru bükülür. Hasar ile belirtilerin başlangıcı arasında zaman farkı vardır. Bu nedenle genellikle hasarlı yapraklarda hiçbir zararlı bulunmaz.

Yaprak Piresi
yaprak piresi empoasca
yaprak piresi zararı

Oluşum: Yaprak dökmeyen ağaçlarda kışlayan yetişkinler, Nisan ayından itibaren hurma bahçesine uçarlar ve yeni sürgünlere yumurta bırakırlar. Zararlı yan olarak yürümesiyle tanınabilir. Larvalar Mayıs ortasından itibaren yumurtadan çıkar ve Haziran başında en yüksek yoğunluğa ulaşır. Yılda 5-6 nesil tekrar eder. Ancak yapraklar sertleştikçe hurma ağaçlarında görülmez.

Mücadele: Mücadelede hedef kışı geçiren yetişkinler ve birinci nesil larvadır. Her yıl zarar gören bahçelerde hurmaların yapraksız olduğu dönemde çevrede zararlının kışladığı bitkiler ilaçlanabilir. Nisan, Mayıs aylarında bahçeler kontrol edilip tespiti halinde ilaçlama yapılır. (Mospilan tavsiye edilmektedir.)

Ayrıca bahçede bulanan yabancı otlar üzerinde de yaşayabildiği için bu dönemde (Nisan, Mayıs, Haziran) yabancı ot mücadelesi de yapılmalıdır.

İlaçlama yaparken arıları dikkate almayı unutmayalım.

Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olabilirsiniz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.

yaprak piresi çeşitleri

Bu bilgiler üreticilere fikir vermesi için kaynaklardan derlenmiştir. Zararlının tanım ve tedavisinde uzmanlara danışılmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu