Zararlılar ve Hastalıklar

Kök Kanseri Hastalığı ve Çözümü

Kök kanseri hastalığı Trabzon Hurması üretiminde önemli sorunlardan bir tanesidir.Fidan yetiştiricileri ve hurma üreticilerinin konuya vakıf olmaları gerekmektedir.

Etken: Agrobacterium tumefaciens (Bakteri)

Kök Kanseri Hastalığı Tanımı

Bulaşık topraklara konukçu bitki dikildiğinde, kök veya gövdenin toprağa yakın kısımlarında kültürel işlemler, aşılama, böcek ve nematod beslenmesi gibi nedenlerle açılan taze yaralardan bitkiye giriş yapar. Aşırı ve kontrolsüz hücre bölünmesini teşvik ederek ur oluşumlarına neden olur. Bakteriler urların yüzeyinden tekrar toprağa karışırlar. Hastalık, bulaşık fidan ve topraklarla yayılmaktadır. Hastalığın yerleşim yeri ağaçların kök boğazı olmakla beraber, ender olarak kök ve toprak üstü aksamlarında da görülür.

Hasar: Hasta ağaç geç ve yavaş uyanır verim yarı yarıya düşüktür. Hastalık, bitkilerde ur oluşumu dışında, bodurlaşma, küçük ve klorotik yaprak çıkarma gibi belirtilere de neden olur. Kök boğazında veya ana köklerinde ur bulunan bitkiler zayıf gelişirler ve verimlerinde düşüş meydana gelir. Ağır enfekteli bitkiler ölebilir.

kök kanseri
kök kanseri

Kök Kanseri Hastalığı Kontrolü

  • Ağır ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda fidanlık ve meyve bahçesi tesisinden kaçınılmalı.
  • Fidanlar dikim esnasında kontrol edilmeli hastalıklı fidanlar imha edilmeli.
  • Bakım işlemleri sırasında bitkileri yaralamaktan kaçınılmalıdır.
  • Meyve ağaçlarındaki kök kanserine karşı, yazın birer hafta ara ile iki operasyonla tümörler dezenfekte edilmiş bıçakla iyice temizlenerek yara yerine %5 oranında göztaşı eriyiği ve kuruduktan sonra da bitkisel katran fırça ile sürülür. Ağaçların kök ve kök boğazı tekrar toprakla kapatılır.

Bu bilgiler üreticilere fikir vermesi için kaynaklardan derlenmiştir. Hastalığın tanım ve tedavisinde uzmanlara danışılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu