ÇeşitlerGenelTicari Hurma Çeşitleri

Trabzon Hurması Ticari Çeşitleri

Trabzon Hurması Ticari Çeşitleri: 2 binden fazla çeşiti olan meyvenin ticari amaçla üretilen çeşiti çok fazla değildir. Her ülkede talebe göre farklı çeşitler ön plana çıkmaktadır.

Ülkemizde daha çok iri meyveli buruk çeşitler ve içi kahverengi olan çikolatalı çeşitler pazarda ilgi görmektedir. Son yıllarda hasatta buruk olmayan çeşitlerde tanınmaya ve talep görmeye başlamıştır.

Çeşit tercihini pazarlama olanaklarına göre yapmanız önerilir. Taze tüketim, hurma kurutma veya hurma üretimini sezona yaymak gibi planlarınız varsa ona göre çeşit tercihi yapmalısınız.

Ülkemizde Bulunan En Önemli Trabzon Hurma Çeşitleri ve Ana Özellikleri

1-Rojo Brillante :Hasat zamanında meyveler buruktur. Meyvenin tüketilmesi için bekletilmelidir yada suni yollar ile olgunlaştırılmalıdır. Meyveler iri ve serttir. Aroması yüksektir. Meyve kabuğu olgunlaşınca kırmızı renk alır. Depolama ve raf ömrü uzundur. Ağaçlarının soğuğa dayanıklılığı azdır. Geç ilkbahar soğuklarından etkilenir. İlkbahar mevsimi serin ve yağışlı olan yerlerde verimli olmaz.

2-HachiyaJapon Orjinli : Hasat zamanında meyveler buruktur. Meyvenin tüketilmesi için bekletilmelidir yada suni yollar ile erken olgunlaştırılmalıdır. Hachiya kuru madde oranı yüksek olması nedeni ile kurutma için en uygun çeşitlerden biridir. Diğer çeşitlere göre erkencidir. İklim seçiciliği diğer çeşitlere göre biraz daha fazladır Tozlaşmayla meyve et rengi değişmez. Bazı bölgelerde Ali Rıza hurması veya Kıbrıs güzeli olarakta isimlendirlmiştir.

3- Hachiya – Yerli Orjin: Ülkemizde farklı birkaç çeşit hachiya olarak pazarlanmaktadır. Bunlar tozlaşmayla et rengi değişen çeşitlerdir. Verimleri yüksek, kurutma ve taze tüketim için uygundurlar.

4- Fuyu : Hasatta buruk olmayan çeşitlerin en bilinenidir. Meyve büyüklüğü 150-200 gr arasındadır. Sıcak iklim bölgelerinde daha kaliteli meyve oluşturur. Jiro çeşitleri de fuyu olarak satılmaktadır.

5-Hana Fuyu : Hasatta buruk olmayan bir çeşittir. Fuyu çeşitine nazaran meyveler daha büyüktür (200-300 gr). Ağaç başına verim benzerdir. Uç çatlamasına yatkın olması en büyük dezavantajıdır. Verime diğer çeşitlere göre daha geç başlar.

Hana Fuyu
Hana Fuyu

6. Vaniglia: Tozlaşmayla et rengi değişen buruk olmayan çeşitlerdendir. Erkek çiçek üretebildiğinden kendi kendini tozlayabilir. Diğer çeşitlerden daha erkencidir. Çikolatalı hurma olarak adlandırılır.

vainglia
vainglia

Ülkemizde Bulunan Diğer Trabzon Hurması Çeşitleri

  • Moralı : Şekil olarak yuvarlak.Hasat 25/10-03/11
  • Costata : Şekil olarak konik.Hasat 18/10-27/10
  • Vainiglia : Şekil olarak yuvarlak.Hasat 27/10-28/10
  • Kaki Tipo : Şekil olarak yuvarlak.Hasat 13/10-20/10
  • Seedless Mardon : Şekil olarak çok basık.Hasat 18/10-20/10
  • Mikatani O’gosho : Şekil olarak çok basık.Hasat 20/09-03/10
  • Nishimura Wase : Şekil olarak çok basık.Hasat 20/09-03/10
  • Ghora Gali : Şekil olarak yuvarlak.Hasat 13/10-21/10
  • Persimmon Seedless : Şekil olarak çok basık.Hasat 18/10-21/10

Ülkemizde bulunan diğer çeşitlerin detaylı inceleme yazısını okuyabilirsiniz.

Trabzon hurmalarının neredeyse tamamı tozlaşmaya ihtiyaç duymadan meyve verebilmektedir.

Ama meyve verimini artırmak ve meyve dökümünü önlemek için tozlayıcı çeşit kullanılması gereklidir.Maalesef bu detay üreticiler tarafından dikkate alınmadığından bahçelerden yeterli verim alınamamaktadır.

Trabzon Hurması ile ilgili Tarım Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Bilgilendirici Video

Detaylı bilgi için en yakın Ziraat Mühendisleri veya Yetkili kurumlardan bilgi alınız.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Sayın ;NESRİN. AKTEPE TANGU bilgilerinden faydalanılmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu