Trabzon hurmasında güneş yanığı sorunu;
Tabzon hurması, lezzetli tadı ve sağlık açısından birçok faydasıyla bilinen değerli bir meyvedir. Hurma ağaçları ışık isteği yüksek ağaçlardandır. Ancak, yetiştiriciler ve bahçe sahipleri, meyvelerinde zaman zaman güneş yanığı sorunuyla karşılaşabilirler. Güneş yanığı, meyvelerin dış kabuğunda ve iç yapısında zarara neden olan bir durumdur ve meyve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu makalede, Trabzon hurmalarında görülen güneş yanığı sorununu anlatacağız ve bu sorunun çözümü için alınabilecek önlemleri sıralayacağız.
Trabzon Hurmasında görülen diğer hastalık ve zararlılar
Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak, hurma cildinde koyu lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sebepleri: Genellikle hastalıklı veya zayıflamış ağaçlarda ve ağacın dengesini bozan aşırı budama yapıldığında görülür. Aşırı meyve tutumu olduğunda da çok sık görülür, çünkü ağacın tacında dengesizlikler oluşturmanın yanı sıra, dallar meyveleri güneşe maruz bırakacak şekilde eğilir.
Önlemler: Güneş yanığını önlemek için, ağaçlar besleyici olarak dengeli ve yeterli yaprak sayısına sahip olmalıdır.
Ayrıca, meyvelerin daha fazla güneş ışığı olan aylarda (Temmuz-Ağustos) yapraklar tarafından korunmasını sağlamak için yeşil budamanın yaz sonrasına kadar ertelenmesi önerilir.
Zamanında yeterli sulama yapılmalıdır.
Meyvelerde güneş yanığı olan bölgelerde modifiye lider budama yapılması tavsiye edilir.
Ekstra bir önlem olarak gölge tülü yapılabilir.
Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olabilirsiniz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.