Trabzon hurması nasıl kurutulur, cennet hurması nasıl kurutulur, cennet elması nasıl kurutulur, hurma nasıl kurutulur, hurma kurutma sorularına en doğru cevapları bulabileceğiniz yazımıza hoş geldiniz. Yazımızda Trabzon hurması kurusu üretimi yapan üreticilerimizin tavsiyelerinden faydalanılmıştır.
Burada yer alan bilgiler hem ev tüketimi hem ticari olarak hurma kurutmak isteyenler için uygundur. Trabzon hurması kurusunun diğer adı cennet elması kurusudur.
Trabzon hurması kurutmanın püf noktalarını sırası ile inceleyelim.
İçindekiler
Hangi Çeşitler Tercih Edilmelidir?
Trabzon hurması çeşitlerinin birçoğunu bütün veya dilim olarak kurutmak mümkündür. Bununla beraber iri, çekirdeksiz ve kuru madde oranı yüksek çeşitler kurutmaya daha uygundur. Nihai ürünün kalitesini belirleyen başlıca özellikler bunlardır.
Hachiya (yerli ve japon orjinli) çeşitleri özellikleri yönünden ülkemizde bolca bulunan kurutmaya en uygun çeşitlerdir.
Hurma çeşitlerinin karşılaştırılmalı bilgilerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Hurmalar Ne Zaman ve Nasıl Toplanır ?
Hurmalar olgunluk seviyelerine göre üç renkte bulunabilir.
Yeşil renk henüz olmamış meyvedir, kurutma için uygun değildir. Hurmalar yeşilken kurutulursa kuru meyve sert ve tatsız olur. Bu yüzden acele etmek hem kalitesiz hem de daha az kuru meyve elde etmeye sebep olur.
Sarı renk meyvenin olmaya yaklaştığını belli eder. Bu renk kurutma için uygundur. Ayrıca bu zaman diliminde hava şartları kurutma için daha uygundur.
Çeşide bağlı olarak yoğun sarı, kırmızı, turuncu renkleri meyvenin tamamen olduğunu gösterir. Bu safhadaki meyveler eğer sertse yine kurutulabilir.
Yumuşamış, zedelenerek rengi değişmiş veya işlem görmüş hurmalar kurutulamaz..
Ekim ayının ikinci ve üçüncü haftası kurutmaya başlamak için en uygun zamandır.
Kurutulacak olan hurmaların sap kısmında küçük dal bırakılır. Bu sayede hurmalar ip veya askı aparatlarına kolaylıkla takılabilirler.
Kurutma Öncesi Hazırlıklar
- Hasat özenle yapılmalı, meyveler zedelenmemelidir.
- Ağaçta diğerlerinden erken olgunlaşan ve üzerinde büyük nokta şeklinde leke olan meyveler Akdeniz meyve sineği yumurta bırakmış olabileceğinden dolayı kurutulmamalıdır.
- İlk önce meyvenin taç yaprağı meyvenin üstü düz olacak şekilde kesilmelidir. Meyve üzerinde ve sap çevresinde kabuk kalmamalıdır.
- Meyve dikey olarak soyulursa kuru meyve daha uzun ve güzel görünecektir.
- Soyulan hurmalar kaynar suyun içine daldırılıp 10-30 saniye bekletilebilir. Kaynar suya bez içerisinde olacak şekilde az miktarda kekik ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu konulabilir.
- Kaynar su, varsa meyve üzerindeki larvaları öldürür ve meyvenin dışının kurumasını hızlandırarak küflenmeyi önlemeye yardımcı olur.
- Soyulan hurmalar iplere veya son dönemlerde revaçta olan meyve askı aparatları vasıtası ile havadar bir yere asılır.
- Hurmaların asıldığı alanın üstü kapalı, yanları açık rüzgar alan bir yer olmalıdır. Direk güneş ışığı kurumayı hızlandırır ama meyvenin koyu renkli olmasına yol açar.
- Ayrıca yol kenarlarında, tozlu yerlerde kurutma yapılmamalıdır.
- Asılan meyveler birbirine değmemelidir.
- Kurumanın sonuna doğru meyvelere elle masaj yapılırsa hızlı kurur ve daha kıvamlı meyve elde edilir.
- Hava durumuna göre ortalama olarak 20 ile 40 gün arasında hurmalar kurur.
- Askıdan alınan hurmalar bir süre sergi veya elek üzerinde de kurutulabilir.
- Hurmaların içi jölemsi kıvama gelmişse kuruma tamamlanmış demektir.
- Kurumadan toplanan meyveler küfleneceği için toplama için acele edilmemelidir. Küflenmiş kuru meyveler kesinlikle tüketilmemelidir.
Hurma Nasıl Saklanır ?
Hurma kurusu diğer tüm kuru meyveler gibi uzun süre saklanabilir. Oda sıcaklığında güneş ışığı ve nemden uzak tutularak saklanmalıdır. İsteğe bağlı olarak vakumlanmış poşette buzdolabında daha uzun süre bekleyebilir.
Önemli Bilgiler
Trabzon hurmasını nemli ve serin bölgelerde kurutmak çok zordur.
Böyle yerlerde hurmaları fırında dilimli kurutmak iyi bir alternatif olabilir.
Fırında dilimli hurma kurutmak yazımıza göz atabilirsiniz.
Trabzon Hurması Pazar Değeri
Trabzon hurması kurusu pazarı yükselen bir değerdir. Bu alanda markalaşma ve sağlıklı üretim koşulları iyileştirilmesi halinde ulusal ve uluslararası piyasa da yer edinebilir.
Trabzon Hurması Kurusu Faydaları
Hurma kurusu lif kaynağı bakımından son derece zengindir. Cennet hurması içeriğinde karbonhidrat, protein, mineraller, yağ, vitaminler bulunmaktadır. Ayrıca çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, bakır içerdiği için son derece sağlıklıdır.
Cennet hurması bağışıklık sitemini güçlendirerek hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. İştah açmada etkili olduğu bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır. Soğuk algınlığı, kansızlık ve vitaminsizliğe iyi gelmektedir. Mide rahatsızlığı ve sindirim sitemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Hurmaların Etrafındaki Beyazlaşma Neden olur ?
Hurmalar kuruduktan sonra etrafında pudralanma olmaktadır. Meye içinde yer alan şeker dışarıya çıkar ve pudralanma meydana gelir. Bu hurma tamamen sağlıklıdır.
Çok Hurma Yemek Zararlı mıdır ?
Taze veya kuru hurma yemek elbette ki zararlı değildir. Lakin her şeyin fazlası gibi hurmanın kurusunun da fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Çekirdekleri olabileceği için küçük çocuklara kontrol etmeden verilmemelidir.
Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olabilirsiniz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.