GenelTemel Bilgiler
Trending

Trabzon Hurması Bahçe Kurulumu

Trabzon Hurması Bahçe Kurulumu

Reklamlar
1. İklim İsteği:
Hurma ılıman iklim meyvesidir. Ülkemizde sıcaklıkların -12C ye kadar düştüğü yerlerde ticari bahçeler bulunmaktadır. Daha soğuk yerler ticari bahçe için verimli olmayabilir. İlkbahar geç donları hurma ağaçlarına zarar vermektedir. Rüzgarlı yerlerde bahçe etrafına rüzgarı kesen bitkiler dikilmelidir.
2. Toprak İsteği:
Hurma taban suyu yüksek olmayan (iyi drene edilmiş), organik maddece zengin, kumlu tınlı ve PH’ı 6,5-7 arasında olan topraklarda en iyi yetişir.
Taban suyu yüksek, ağır bünyeli ve tuz oranı yüksek topraklarda bahçe kurulmamalı veya d.virginiana anacı kullanılmalıdır.
3. Çeşit Seçimi:
Çeşit belirlenirken pazar istekleri göz önünde bulundurulmalı. Kabuk rengi kırmızı, çekirdeksiz iri çeşitlerin ticari değeri yüksektir.
 Rojo brillante taze tüketim için uygun ve sıcak iklimlerde verimlidir. Yerli hachiya çeşiti soğuğa daha dayanıklı ve taze tüketim ve kurutmaya elverişlidir. Fuyu taze tüketime uygun iklim adaptasyonu da iyidir. Harbiye çeşiti (çikolatalı) diğer çeşitlere göre daha erkencidir ve taze tüketime uygundur. 
Fuyu ve harbiye çeşitlerinin üretiminde tozlayıcı kullanılmalıdır. Diğer çeşitlerin üretiminde tozlayıcı kullanmak meyve kalitesini olumsuz etkiler. Çekirdekli meyveler kurutma için de ideal değildir.
4. Toprak Hazırlığı
Arazide taban suyu varsa bu suyun tahliyesi yapılmalı, toprak işlenmeli ve gübreleme gibi uygulamalarla drenaj (geçirim) sağlanmalıdır. 
Dikim yapılacak bahçe veya arazi pullukla derin bir şekilde sürülerek “patlatma” işlemi gerçekleştirilmelidir. Ardından dekara 3-4 ton organik madde ve isteğe ve toprak tahliline bağlı 100-20 kg/da fosfor (P2O5) ve 20-40 kg/da potasyum (K2O) gübreleri verilebilir. Son olarak tırmıkla toprağın üzerinden geçilerek, toprak yüzeyinde düzeltme yapılmalıdır.
5. Dikim Aralığı
Dikim aralığı çeşite, budamaya ve bahçenin verimliliğine göre değişebilir. Rojo brillante 4.5×3.5, 5×3 veya 5×4, yerli hachiya 5×5 veya 6×6, Fuyu 5×4 veya 5×5, dikilebilir.
Geniş aralık güneşten yararlanmayı, meyve kalitesini, çiçek sayısını ve verimi artırır, hastalık ve zararlılarla mücadeleyi kolaylaştırır. Ayrıca ağaçların birbirine gölge etmemesi için sıralar kuzey güney doğrultusunda olmalıdır.
6. Fidan Dikimi
Fidanlar ılıman iklimlerde sonbaharda, soğuk iklimde kış bitiminde dikilmelidir. Aşı noktası yerden 10-15 cm yukarda kalmalıdır. Fidanlar herekle sabitlenmelidir. Tepe vurumu İlk etapta 100 cmden yapılır. Kış bitiminde klasik çeşitler 60-70 cm den, rojo brillante çeşiti 40-50 cm den tepesi kesilerek ilk budama yapılmalıdır.
Fidanların köklerinde yumru varsa kök kanseri, iç odununda lekeler varsa dal yanıklığı hastalığı olabileceğinden bu fidanlar imha edilmelidir.
Ayrıca fidanların fiziksel olarak benzer olmasına dikkat edilmelidir.
Tavşan kemirmesine karşı ve herbisist kullanılacaksa mikso sera ürünleri kullanılmalıdır.
Reklamlar

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button