Trabzon hurması budaması yapılırken ağacın ışık isteğinin çok fazla olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle çeşit ve iklim şartlarına göre budama sistemi belirlenmelidir.
Hurma çeşitleri dik, yarı dik ve yayvan büyüme şekli gösterebilir. Dik ve yarı dik büyüyen çeşitler her bölgede goble sitemde budanır. Yayvan büyüyen çeşitler sıcak ve güneşli iklim bölgelerinde modifiye lider, güneşlenmenin az olduğu yerlerde goble sistemde budanmalıdır.
Trabzon hurması fidanına ilk üç yıl şekil budaması daha sonra ise verim budaması yapılmalıdır.
Öncelikle şekil budaması ve verim budamasına bakalım ardından budama şekillerini inceleyelim.
İçindekiler
Şekil Budamasında dikkat edilecek noktalar.
- Hurma yetiştiriciliğinde ilk üç yıl şekil budaması yapılır. Sıcak iklim koşularında modifiye lider budama (değişik doruk dallı budama) serin ve nemli iklim koşullarında ise goble budama tercih edilmelidir.
- Yan dallar oluşturulurken dalların geniş açılı olmasına özen gösterilmelidir. Dar açı ile oluşan yan dallar meyve ağırlığını taşıyamayacağı için kırılmaktadır. Ayrıca dar aç ile oluşturulan yan dalların verimi geniş açı ile oluşturulan dala göre düşüktür. Yan dal oluşturmada çatal ve tel kullanılarak geniş açı verilmelidir.
- Şekil budaması yapılan hurma ağaçlarında aşırı budamadan kaçınmak gerekir. Aksi halde hurma ağacı meyve üretimine geç başlar.
- Kış sert geçen bölgelerde budama mart ayında yapılmalıdır.
Verim Budamasında dikkat edilecek noktalar.
- Budamada ki modern yöneliş genelde ağacın çatısını mümkün olduğu kadar kısa dönemde oluşturmak ve tamamlamaktır. Genç ağaçların verim budaması bu nedenle nispeten hafif yapılmalıdır. Ağaç yetişkin olsa bile budaması hafif olmalıdır.
- Trabzon hurması budama şekli; güneşlenme süresi uzun ve sıcak iklim bölgelerinde ( Akdeniz,Ege) modifiye lider budama (değişik doruk dallı budama) önerilir. Güneşlenme süresi daha az serin ve yağışlı bölgelerde ise goble budama tercih edilmelidir.
Trabzon Hurması için En Uygun Budama Şekilleri
1.Goble Budama Şekli
Goble budama şekli, serin ve nemli bölgelerde tercih edilen budama şeklidir. Farklı yönlere açılan 3-5 ana dal ağacın tacını oluşturur. Kuzey bölgelerde 3, güney bölgelerde 5 ana dal bırakılabilir. Bu sayede güneşten yaralanma ve güneş yanığı oluşması sorunu dengelenmiş olur.
Goble budama tüm meyvelerde uygulanabilir.
İklim şartlarını dikkate alarak budama şeklinizi belirleyiniz.Devamı…
Goble Budama Şekli detaylı bilgi için makalemize göz atın.
2.Modifiye Lider Budama (Değişik Doruk Dallı Budama)
Modifiye lider budama (değişik doruk dallı budama şekli) sıcak ve güneşlenme süresinin uzun olduğu bölgeler için uygun budama şeklidir.
Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi için uygundur.
Trabzon Hurması Budama Eğitimi
Deneyimli ustalarımızın Trabzon Hurması budama ile ilgili detaylı eğitimi.