Genel

Trabzon Hurması Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Trabzon Hurması tohumdan çöğür anacı yetiştirip aşılama yoluyla çoğaltılır.

Çelik köklendirme ve havai köklendirme yöntemleriyle Trabzon hurmasını çoğaltma zordur. Trabzon hurmasının ülkemizde aşılanabileceği üç tür bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde doğal olarak yetişmeyen iki tür daha bulunur. Akraba olan bu türler birbiri ile karıştırılmaktadır.

Hurma anaçlarını ve genel özelliklerini inceleyelim.


İçindekiler

Trabzon Hurması Çoğaltma’da Kullanılan Hurma Anaç Çeşitleri

1-Trabzon Hurması ( Diospyros Kaki )

Büyük hurmaların genel adıdır. Bu türün çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle diospyros kaki çöğür anacı elde edilir. Çekirdekten yetişen fidana aşı yapılmazsa, geç (5-10 yıl) meyve veren, 50-400 gr arasında büyüklükte, meyve ve verim özelliği şans olan bir ağaç olur.Devamı…

Diospyros-Kaki
Diospyros-Kaki

2-Diospyros Lotus Kara Hurma

Fındık büyüklüğünde meyveleri olan çeşittir. Çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle diospyros lotus çöğür anacı elde edilir. Çekirdekten yetişen fidanına aşı yapılmazsa, yine fındık büyüklüğünde meyve veren bir ağaç olur. Ülkemizde fidan üretiminde daha çok bu anaç tercih edilir. Daha üstün bir anaç olduğu ile ilgili bilgiler vardır.Devamı…

Diospyros-Lotus-Kara-Hurma
Kara Hurma (d.lotus) Meyve

3-Diospyros Oleifera Yeşil Hurma 

Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Üzerine Trabzon hurması aşılanabilir. Çekirdekten yetişen fidanına aşı yapılmazsa yeşil hurma veren bir ağaç olur.Devamı…

yesil-hurma
yesil-hurma

4-Diospyros Virginiana Amerikan Hurması

Ülkemizde yaygın değildir. Soğuğa dayanıklı çeşitlerin üretilmesinde kullanılır. D.virginiana anacıdır. Aşı yapılmazsa ceviz büyüklüğünde meyve veren bir ağaç olur.Devamı…

Diospyros-Virginiana-Amerikan-Hurmasi
Diospyros-Virginiana-Amerikan-Hurmasi

5-Diospyros rhombifolia Prenses Hurması

Bodur anaç geliştirilmesinde değerlendirilmektedir. D.rhombifolia anacıdır.İlkbaharda ekilen tohumlar 1 yaşında aşı yapılacak büyüklüğe ulaşabilir. İlkbaharda anacın kalınlığına göre yongalı göz, dilcikli İngiliz kalem, yarma ve kabuk aşıları yapılabilir. Yaz mevsiminde ise T ve yama göz aşıları, aşıdan 3 gün önce aşı yapılacak yerin altına acı suyun çıkması için kesik atılarak yapılabilir.Devamı…

prenses hurması anacı
prenses hurması anacı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu