Trabzon Hurmasında Sulama aralıkları toprak koşullarına, kullanılan anaca ve iklime göre değişmektedir. Sulama gereksinimi kumlu, süzek topraklarda killi ve organik maddece zengin topraklara göre daha sık olmaktadır.
Ülkemizde kullanılan hurma anaçları (d.lotus ve d.kaki) aşırı toprak nemine karşı hassastır. Çiçek dökülmesinin en önemli sebeplerinden birisi aşırı toprak nemidir. Bu yüzden hurma yetiştiriciliğinde çiçek döneminde sulama tavsiye edilmez.
Toprak neminin özellikle çiçeklenme ve meyve büyüme döneminin başlarında aşırı olması meyve dökümlerine neden olmaktadır.
Öğle saatleri dışında gün içinde yapılacak gözlemlerde yaprakların orta damarları boyunca içe doğru kıvrılması su ihtiyacını gösteren bir göstergedir. Ayrıca hurma yapraklarında gözle görülebilecek matlaşma, ağaçların su ihtiyacının olduğunun göstergesidir.
Toprak örnekleri incelenerek sulama yetersizliği olup olmadığına karar verilebilir. 30 cm derinlikten aldığınız toprak örneğini eliniz ile sıktığınızda toprak dağılıyorsa su yetersiz sayılır. Toprak dağılmıyorsa su miktarı yeterli olarak kabul edilir.
Sulama suyunun aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir.
- Tuzlu olmamalıdır,
- Bitkilere zarar verecek maddeler içermemelidir,
- Havalanmış olmalıdır ( kuyu ve artezyen suları için ),
- Soğuk olmamalıdır.
- Sulama düzenli yapılmalıdır. Düzensiz sulama meyvelerde çatlamaya ve dökülmelere neden olur.
Sulama için başlangıç tarihi Haziran ayının ortasından itibaren şartlara bağlı olarak değişir.
Hurma meyvesinin kabuğu yeşilden sarıya döndüğünde sulamanın kesilmesi tavsiye edilir. Aksi halde doğal rengini almaz.
En uygun sulama şekli damla sulamadır. Karık ve alttan yağmurlama sulama yapılabilir.
Suyu bitkinin ana köküne değil taç izdüşümüne vermek sudan yararlanmayı artırır.
Trabzon Hurması üretiminde güncel olay ve haberleri takip etmek için Facebook grubumuza üye olabilirsiniz. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Grubu.